2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis

Po TARIFIKACIJOS - in corpore...

...turėtų atsistatydinti tie, kurie deklaruoja atsakomybę už Klaipėdos miesto lengvosios atletikos, kaip sporto šakos, padėtį ir likimą. O tokių deklaruojančių tėra du: miesto lengvosios atletikos federacija ir BĮ Sporto centras. Jei, žinoma, tos organizacijos yra orientuotos į rezultatų bei tikslo siekimą.
Įdomi šių organizacijų (priešybių?) vienybė ir kova. Kovoja jie dėl įtakos zonų, įrodinėja savo teisę būti "sporto šaką vienijančiu modeliu". Ir turi juos panašų bruožą, aplinkybę: vienas ir tas pats asmuo užima tokią pačią strateginę poziciją - antrojo, taip vadinamo kontaktinio, asmens. Ši pozicija karaliaus Liudviko XIV laikais buvo pavadinta pilkąja. Asmuo šioje pozicijoje kaip ir nevadovauja, bet valdo. Ir tada, ir dabar sąvoka "pilkasis kardinolas" yra neoficialios valdžios ekvivalentas, gudrumo ir klastos simbolis. Mūsų minimose organizacijose tas kontaktinis asmuo turi skirtingus pavadinimus: vienoje jis - direktoriaus pavaduotoja, kitoje - viceprezidentė.
Kontaktiniu asmeniu pavadinti paskatino elektroninis Lietuvos lengvosios atletikos federacijos laiškas, persiųstas visiems šios organizacijos nariams, su prašymu patikslinti "kontaktinio asmens" pavardę. Peržiūrėjęs ilgą sąrašą laiško gavėjų, pastebėjau, kad dalis jų pavadinimų yra organizacijos vardas (pvz "baltai" ar "maratonas"), o kitų - tiesiog asmeninė pavardė ir\ar vardas. Pasigedau Klaipėdos lengvosios atletikos pašto adreso; vietoje jo - kontaktinio asmens asmeninis paštas. Vėl gi asociacija su Liudviko XIV laikais (Valstybė - tai aš!).
Betgi, grįžkime prie tarifikacijos. Kuo gi blogi tie tarifikacijos rodikliai? Žinoma, reikia atidžiau paanalizuoti, o tam reiktų juos susisteminti, t.y. suvesti į duomenų bazės formatą, palyginti su ankstesnių metų rodikliais, bet jų paprasčiausiai nėra. Visi tie, iš esmės, popieriniai sąrašai nepasiduoda analizei.
Tačiau net ir greitosiomis apžvelgus, matosi keletas tendencijų. Iš 310 užtarifikuotų moksleivių net 119 - be kategorijos. T.y. iš darželio. Ką daryti Lengvosios atletikos sporto mokykloje vaikams be kategorijos? Paruošiamojoje grupėje jiems vieta, arba mokyklos sporto būrelyje. Didelio meistriškumo grupėje - 3 sportininkai (be prikergtų 3 III kategorijos, kurie yra už brūkšnio), meistriškumo tobulinimo - 10 žmonių (vienoje grupėje - 6, kitoje - 4). Vadinasi, iš 310 moksleivių, meistriškumą tobulina tik 13 žmonių! Už, taip vadinamo, brūkšnio lieka dalis Nacionalinės kategorijos sportininkų, o, pvz, Tarptautinės klasės sportininkė, šių metų Europos čempionato Helsinkyje finalininkė Natalija Piliušina nusiųsta pasitobulinti pradinio rengimo grupėje, užtat trečiaatskyrininkis Motiejus ir dar du jo draugai - didelio meistriškumo grupėje puikuojasi.
O gal čia viskas gerai, gal yra kažkokių motyvų ar tarifikacijos sudarymo principų, kurie sunkiai suprantami masėms? tačiau susirinkime, skirtame tarifikacijos rezultatų aptarimui, šiam klausimui kontaktinis asmuo skyrė 2 minutes, iš atminties pavardijęs, kiek kam valandų skirta. Ir tik tada, kai susirinkę treneriai jau kilo nuo kėdžių, kažkuriam iš trenerių pareplikavus, kad juk buvome susirinkę aptarti...
Kaip čia nekils mintis, kad vykdomas savivaldybės užsakymas visomis priemonėmis riboti ir neleisti subujoti sportui mieste.

Čia - trenerio Beržo nuomonė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą